Het verhaal van KlokGroep

Bouwbedrijf en ontwikkelaar KlokGroep heeft in LooHorst een “co-maker” gevonden, zoals Maurice Wieland dat noemt. “We voelen ons samen verantwoordelijk voor een mooi eindresultaat.”

Grootse projecten beginnen vaak met ambitieuze ontwerpen en globale ramingen. Ook voor de tuin. Maar als het op de realisatie aankomt, moet alles binnen het budget passen. Adjunct-directeur Bouw en Ontwikkeling Maurice Wieland van KlokGroep weet dat dán de echte co-makers boven komen drijven die zich daarmee onderscheiden van de ‘gewone’ onderaannemers.

Slim haalbaar gemaakt

“Wat je niet wilt als bouwer, is met meerwerk op meerwerk worden geconfronteerd. Wat je óók niet wilt, is een plan dat zodanig verschraald is, dat het zijn aantrekkelijkheid verliest. We hebben ervaren hoe LooHorst dat oplost voor ons. Bij een project in Arnhem onder andere, waar LooHorst een binnentuin op een parkeerdek aanlegde. Met al het omringende groen erbij zo’n 7.000 m2 buitenruimte. We wisten dat ons budget best ambitieus zou zijn.”

Gaandeweg het project hielp LooHorst de ontwerpen te vertalen naar een haalbaar plan. Daarbij bedacht LooHorst tal van slimme oplossingen, waaronder een waterretentiesysteem met lava, dat de binnentuin van onderaf bewatert. “Ze kozen voor functionele eenvoud waar dat kon, terwijl ze op gezichtsbepalende punten het ontwerp intact lieten. Dat is slim. Zo blijft de beleving voor de bewoners op het gewenste niveau. Ik vind het echt verrassend hoe zij de tuin hebben ingericht. Zeker nu het groeit en bloeit, is het een prachtig gezicht.”

Flexibel co-makership

Wieland waardeert de flexibiliteit van LooHorst. “Ze hebben regelmatig werkzaamheden moeten uitstellen, soms op het laatst. Omdat de waterdichte afwerking van het parkeerdek door weersomstandigheden vertraging opliep bijvoorbeeld. Of omdat de besluitvorming bij de opdrachtgever meer tijd vroeg. LooHorst luistert, blijft in verbinding en denkt mee. Dát is co-makership.”