Herinrichting terrein en groen De Bijnkershoek AxionContinu Utrecht

AxionContinu realiseerde vanaf 2018 de renovatie van het zorgcomplex De Bijnkershoek in Utrecht. Het Woonzorgcentrum ligt in een rustig deel van Transwijk en grenst aan een parkje. Aan de zonnige achterkant van De Bijnkershoek ligt een mooie tuin. Het complex kent zowel 230 appartementen met zo nodig 24 uurs zorg als ook verpleegzorg. Met de renovatie is zowel het gebouw als de buitenruimte geheel aangepast aan de eisen van deze tijd.  LooHorst heeft in het najaar van 2020 de opdracht gekregen voor de complete herinrichting van het terrein en de tuinen op basis van ontwikkeling en realisatie. Dat betekent dat er door de samenwerkende ontwerper met LooHorst en AxionContinu een complete herschikking van de functies op het terrein diende plaats te vinden. Inclusief de vernieuwing van de ondergrondse infrastructuur en alle inrichtingselementen. De realisatie werd separaat aan de bouwactiviteiten uitgevoerd, zodat het geheel kort na elkaar gereed is gekomen. Opvallend is de, voor een stedelijke omgeving, grote hoeveelheid groen en natuurinclusiviteit op en rond het gehele complex.

Projectdetails

Dienst
Ontwikkeling & Realisatie
Opdrachtgever
AxionContinu
Ontwerper
LooHorst, StadWaterLand
Omvang
9.000 m2
Uitvoering
2020/2021 met aansluitend nazorg onderhoud

Beleven van de buitenruimte

Het specifieke van de buurt waar De  Bijnkershoek staat en voor bedoeld is, is de behoefte van veel bewoners aan ontmoeting en beleving van de buitenruimte. Daar is in het ontwerp op ingespeeld met ruime zitgelegenheid, diverse wandelroute’s en het nodige aan planten en andere leuke elementen. Zo is ook het parkje met een prieel, wat grenst aan de tuin, flink opgeknapt en weer bruikbaar gemaakt voor de bewoners en bezoekers. Verder biedt het terrein voldoende parkeergelegenheid en een praktische logistieke indeling voor leveranciers en bezoekers. De bewoners van de appartementen op de begane grond hebben een eigen stukje tuin wat grenst aan de parkachtige inrichting van de binnentuin. Al in de loop van de aanleg werden alle plekjes die beschikbaar kwamen direct in gebruik genomen.

Schaduwrijke zone

Aan de achterzijde is een aangepaste beplanting en een wandelzone met een harde halfverharding aangelegd als overgangszone naar de meer natuurlijke beplantingstrook met een achterliggende waterpartij op de terreingrens.

Slimme padenstructuur

Door een slimme padenstructuur is er enerzijds voldoende scheiding ontstaan tussen parkeren en rijbanen en de wandelzones, en tegelijk zoveel mogelijk wandelgelegenheid gecreëerd met langere en kortere routes. Door variatie in de materialen is het bedoelde gebruik duidelijk  zichtbaar gemaakt. Verlichting met lage bolders zorgen voor de begeleiding in de avonduren.