Sedumdak als dakpannen

Deze week heeft LooHorst sedum als dakpannen gelegd in opdracht van bouwbedrijf de Bruijn.

Het bijzondere aan dit project is dat het een innovatief systeem van Sempergreen betreft dat dezelfde opbouw kent als wanneer er dakpannen gelegd worden.
Echter zijn er nu in plaats van dakpannen, sedummatten neergelegd.

Voordelen sedumdak

Het voordeel hiervan is:

Dat sedum zeer ondiep wortelt, perfect voor een extensief groendak met een geringe substraatlaagdiepte.

Sedum is een lichtgewicht methode om een groendak te creëren, dankzij de geringe substraatlaagdiepte.

Sedum kan goed tegen droogte, bijvoorbeeld bij erg hete zomers.

Dat het eenvoudig is in onderhoud en vraagt weinig water en voedingsstoffen.

Sedum is ongevoelig voor ziekten en insectenplagen.

Sedum heeft een groot aanpassingsvermogen onder extreme weersomstandigheden.

Het proces van het aanleggen van een groen dak

De sedummatten zijn voor gegroeid op de kwekerij van Sempergreen. Onze vakmensen hebben eerst een aluminiumprofiel aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het substraat niet in de dakgoot spoelt.

Hierna zijn er cassettes aangebracht die 2cm uit de kantplank worden aangebracht. Dit om te voorkomen dat bij uitzetten van het materiaal de kantplank gaat scheuren.

De cassettes zijn voorzien van een 5 cm hoog substraat. Over het substraat ligt een druppelleiding, zodat de sedummatten bij droogte van water voorzien kunnen worden. De aanvoer van de druppelleiding is door de aannemer netjes via de spanten en wanden uit het zicht gewerkt

De cassettes zijn voorzien van punten waardoor de vervolgens aangebrachte sedummatten goed blijven zitten. Zo ontstaat een echt natuurdak.

De nok van het dak, zal nog worden afgewerkt met een zetwerk door de aannemer, de andere kant van het dak zijn voorzien van zonnepanelen.

Uitdagingen

De uitdaging die onze vakmensen hier hadden, was om samen met de aannemer in het voortraject, de juiste afstand van de panlatten te bepalen. Dit is gedaan door tijdens het aanbrengen van de latten, het product bij de hand te houden en zo tussendoor te kijken of dit ging passen.

Van belang was ook om in de nok met hele cassettes uit te komen. Wanneer de cassettes aan de bovenkant op maat gemaakt moeten worden, ontstaan er open ruimtes. Hierdoor kan dan substraat wegzakken of ontstaan er kieren tussen de afwerking van het dak en de sedummatten.

Onze vakmensen hebben dit met veel precisie en plezier voor deze toekomstige bewoners aangelegd. Klik hier als u meer weten over onze mogelijkheden op het gebied van groen bouwen.

 

Gepubliceerd op 06-03-2023.