Verplanten zware Plataan in Dronten

Met de verplantingĀ  is er een nieuwe toekomst voor een zware Plataan in Dronten. Aansluitend aan de bouw van het nieuwe zwembad wordt het naastgelegen terrein in Dronten heringericht. Daarbij heeft een ca. 60 jarige Plataan een nieuwe plek gekregen in de parkachtige omgeving. LooHorst voerde deze verplanting van de ongeveer 25 ton wegende boom uit, na een jaar van zorgvuldige voorbereiding. De toekomst van deze boom wordt de komende jaren zeker gesteld met de nodige nazorg.

Projectdetails

Dienst
Boomverzorging
Opdrachtgever
Gemeente Dronten
Projecttype
Boomverplanting na voorbereiding en met meerjarige nazorg
Omvang
Monumentale 60 jarige Plataan
Uitvoering
2019-2020 en nazorg gedurende 3 jaar

Succes van verplantingen hangt vooral af van voorbereiding en nazorg

Voor de verplanting van zware bomen komt er veel vakmanschap kijken. Een tijdige voorbereiding is essentieel. In het geval van deze Plataan bestond de voorbereiding op verzoek van de gemeente Dronten uit het sterk terug nemen van het kroonvolume middels kandelaberen. En vervolgens het prepareren van de kluit middels rondgraven en het voorzien van een wortelscherm. Daarop aansluitend is er een seizoen van verzorging op de oude plantplek uitgevoerd. Het resultaat was een mooie aanzet van nieuwe wortelgroei, zodat na de verplanting direct een goede start met hergroei gemaakt kan worden. Vervolgens is de boom op de dag van verplanten geheel losgegraven en ondersneden, zodat de verplanting niet bemoeilijkt zou worden door penwortels. De boom is met een 500 tons telekraan verzet naar een plek ca. 50 meter verderop. De uitdaging voor LooHorst was om zowel vaktechnisch als logistiek het geheel in goede banen te leiden. De nieuwe plantplek was nogal slecht bereikbaar vanwege de grondslag, wat een specifieke keuze voor deze kraan vergde.

Lees hier onder verder over meer details.

Meer info? Vraag het aan Henk Schouten

Meer info?
Zorgvuldig prepareren plantplaats

De nieuwe plaats is voorafgaande aan het werk zorgvuldig geprepareerd. Daarvoor is het juiste grondwerk verricht en is er een geschikte groeibodem gemaakt om de boom een gezonde volgende levensfase in te brengen.

Planten en verankeren

De exacte vorm van de plantplek wordt bepaald als de boom erĀ  boven hangt in de kraan. Vervolgens wordt de boom op de juiste diepte daarin gezet en afdoende aangevuld. De afwerking wordt gedaan met een solide verankering, een beluchtingsbuis en voorzieningen om de boom goed van water te kunnen voorzien. Vanaf dat moment gaat de focus op de nazorg in.