Pleininrichting Ederveen met een bijzondere aanpak

Zowel de Calvijnschool als de Julianaschool in Ederveen zaten in een pand dat niet langer voldeed aan de eisen van de huidige tijd. De Calvijnschool was op dit moment gehuisvest in een hoofdgebouw van zo’n 50 jaar oud en gaf haar lessen op vijf verschillende locaties. Eén van deze leslocaties was de Julianaschool, die zelf ook in een gebouw van zo’n 60 jaar oud zit en sterk verouderd is. Daarnaast moest de naastgelegen sporthal geheel worden vernieuwd. Dat heeft, na jaren van voorbereiding, geleidt tot een complete nieuwbouw voor beide scholen op één locatie, voor ca. 800 leerlingen. Inclusief een nieuwe sporthal, die ook door andere gebruikers wordt benut. Rondom de school worden de pleinen en het terrein ingericht met een ontwerp van Mozaïek Tuin- en Landschap Ontwerpers. De realisatie vindt op een bijzonder manier plaats in eigen beheer van de scholen. Er worden zoveel mogelijk lokale partijen en vrijwilligers bij betrokken, die onder aansturing van de uitvoerder van LooHorst Landscaping als coördinerende partij aan de slag gaan. Prachtig voorbeeld van hoe je samen kunt werken binnen een lokale gemeenschap. De toestellen worden geplaatst door Van Ee Speeltoestellen. Het groene dak is door LooHorst in opdracht van bouwbedrijf Zegers gemaakt. Kleissen Bouwmanagement begeleidt het gehele project.

Projectdetails

Dienst
Ontwikkeling & Realisatie
Opdrachtgever
Julianaschool en Calvijnschool Ederveen
Ontwerper
Mozaiek Tuin- en Landscahpontwerpers
Omvang
ca. 5.000 m2
Realisatie
Zomer 2021

Inrichting van pleinen en terrein met alle facetten

Voldoende speelgelegenheid

Het totaal aantal kinderen op de scholen is bijna net zoveel als een kwart van de inwoners van het dorp. Dat vergde veel van het ontwerp en de inrichting van de buitenruimte. De pleinen zijn ook  semi-openbaar en daarom ook buiten de schooltijden beschikbaar voor de buurt. De sporthal is er voor allerlei activiteiten in het hele dorp.

Diversiteit aan werkzaamheden

De school wordt BENG gebouwd, en ook het plein wordt duurzaam ingericht met relatief veel groen, waterinfiltratie in de parkeervakken en een wadi en herbruikbare materialen. Het werk bevat dan ook alle soorten werkzaamheden die in de buitenruimte aan de orde zijn: waterinfiltratie, grondwerk, riolering, speeltoestellen, verlichting, banken, hekwerken, een geluidwerend scherm, planten en verplanten van bomen en overige beplanting.

De bomen en planten

De bomen zijn zodanig geprepareerd op een zogenaamde zomerkuilhoek, dat ze ook al in de zomer aangeplant kunnen worden. Hierdoor was het plein bij de opening in augustus al mooi groen.