De daktuinen van het Bethelpark Delft

Functioneel en comfortabel wonen

Het Bethelpark in Delft staat voor wonen in het groen met alle voorzieningen binnen handbereik. Je fietst moeiteloos naar het fraaie, historische stadshart van Delft, maar ook kun je genieten van rust en ruimte in een groene omgeving. Want Bethelpark wordt gebouwd rond een prachtige  binnentuin en biedt woningen in vele soorten en maten voor ieders smaak. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal ingericht op functioneel en comfortabel wonen.

Een unieke locatie

Bethelpark wordt gebouwd op een unieke locatie. Een plek die wordt gezien als de toekomstige entree van de eeuwenoude stad Delft. Bijzonder aan deze locatie is dat het aan één kant grenst aan een stedelijke omgeving met het royale plein en het Reinier de Graaf Gasthuis én aan een ecologisch groengebied. Deze diversiteit maakt dan ook dat Bethelpark aantrekkelijk is voor verschillende doelgroepen. LooHorst realiseert de daktuinen die, gebaseerd op het ontwerp van Lap landscape, samen met Van Wijnen nader zijn uitgewerkt.

Projectdetails

Dienst
Ontwikkeling&Realisatie/Terreinzorg&Service
Opdrachtgever
Borghese Real Estate/Van Wijnen Bouw
Ontwerper
Lap Landscape en nader uitgewerkt i.s.m. Van Wijnen
Omvang
6000 m2
Uitvoering
Einde 2022 en aansluitend meerjarig onderhoud

Sfeer en functionaliteit

De daktuinen binnen de blokken complementeren de stedenbouwkundige inpassing van de woningbouw, met orthogonale lijnen. De daktuinen worden qua groen ingericht met gazon, plantvakken en solitairen/bomen, de woningen hebben een private buitenruimte op het dek met een haagomzoming, deze wordt voor privacy ingepakt met beplanting. Hoewel gazon even niet haalbaar leek vanwege het beheer, is er een oplossing gevonden middels maaien met robots.

Een van de ontwerpuitgangspunten was het goed bereikbaar maken van de daktuinen, dit is gemaakt door vele trappen en een talud vanaf de ecologische zone. De visie van het daktuinontwerp is gezondheid en en de diversiteit, namelijk sociale interactie tussen alle doelgroepen. Door plekken te maken voor samenzijn, maar ook rustpunten geven. En met het oog op gezondheid worden speelelementen opgenomen.

Met een duurzame waterbergingsopgave op het eigen perceel, een water neutraal klimaatdek, met bomen tegen hittestress en natuur inclusieve maatregelen wordt ingespeeld op natuurinclusiviteit. In de uitwerking is het oppervlakte groen nog wat groter gemaakt ten opzichte van de verhardingen op de artistimpressies.

Beplanting, gras en spelen

Op de daktuinopbouw met substraat en een watervoerende laag zijn de plantvakken en grasvelden aangelegd. Na de groei van het gras ontstaan hier mooie speel- en verblijfsvelden.

Priveterrassen met groene afscheidingen

De woningen op het niveau van de daktuin hebben elk een terras met groene afscheidingen. Hekwerk met klimmers op de perceelsgrens, en een gemengde haag aan de zijde van de daktuin.

Toegangen vanaf het maaiveld

Op diverse plekken zijn er toegangen vanaf het maaiveld met kleine pleintjes die weer verbonden zijn met de padenstructuur.

Verblijven

Met banken op verschillende plekken in de beide daktuinen ontstaan er plekken waar gezeten kan worden, terwijl de kids zich op het gazon vermaken.