Daktuin Hart van Stokhorst in Enschede 

Na jaren van tegenslag en wachten is de bouw van winkelcentrum Stokhorst in Enschede opgestart en inmiddels afgerond, tot grote opluchting van de wijkbewoners, wijkraad en gemeente. De plek werd eerder al eens verkozen tot ‘Lelijkste plek van Nederland’, maar is nu omgevormd tot een mooie nieuwe plek. Het vernieuwde winkelcentrum bestond uit renovatie van de huidige bebouwing en een uitbreiding. Het totale plan bestaat uit vier bouwblokken. Namelijk de blokken Oleander (Blok A), Bougainville (Blok C), bestaande bouw Blok D en als laatste bouwdeel is Amaryllis (Blok B) opgeleverd. Het gebouw Amaryllis, bestaat uit 27 appartementen en commerciële ruimtes. Als huurder voor de grote units van dit winkelcentrum is o.a. Kruidvat hier gevestigd. LooHorst zorgde voor een bijpassende daktuin.

 

Projectdetails

Dienst
Ontwikkeling & Realisatie
Opdrachtgever
Loostad Vastgoedontwikkeling
Ontwerper
StadWaterLand
Projecttype
Daktuin bij appartementen boven commerciële laag
Omvang
1.000 m2
Uitvoering
Realisatie 2018, onderhoud 5 jaar

De daktuin van Amaryllis als kers op de taart

Met totale plan Hart van Stokhorst is in het noordoosten van Enschede een compleet nieuw woon- en winkelhart afgerond. Op het laatste woon- en winkelgebouw ‘Amaryllis’ is door LooHorst Dak- en Gevelgroen een besloten binnentuin met een prachtige en tegelijk ook functionele invulling ontworpen en in het voorjaar van 2019 gerealiseerd. De opgave was een groene en tegelijk doelmatige tuin voor gemeenschappelijk gebruik. De opdrachtgever voor dit project is de ontwikkelaar Loostad uit Apeldoorn, die deze plek ontwikkelde voor Green Real Estate. De bouwer was Goosen te Pas, waarmee LooHorst als nevenaannemer heeft samengewerkt. Voor het pand Amaryllis is de daktuin met recht een kers op de taart. Met als belangrijkste resultaat: zeer tevreden bewoners!

Lees hier onder verder over meer details.

Meer info? Vraag het Erik Hammenga

Meer info?

Beleving door de seizoenen heen

De beplanting voor deze daktuin is gekozen met beleving door de seizoenen heen als uitgangspunt. En tegelijk is er gelet op beheersbaarheid en onderhoudsvriendelijkheid voor de gebruikers. Dit heeft geresulteerd in een mooie combinatie van extensieve en intensieve beplanting met veel groenblijvende elementen en veel kleur. Voor de delen waarvoor dat nodig is wordt met een automatisch systeem water gegeven. Het onderhoud gebeurd grotendeels door de bewoners, waarbij LooHorst een aantal keren per jaar bijspringt voor vaktechnische onderdelen.

Toegankelijkheid en gebruik voor en door alle bewoners

Door het plaatsen van een groot groen vak in het midden wordt de tuin vanuit alle appartementen beleefd. Daarnaast maken bewoners op het ‘maaiveld-niveau’ gebruik van een plekje naast hun deur. En tegelijk biedt de ruime hoeveelheid verharding ook de gelegenheid om samen te komen op verschillende plekken. De dreentegels op dragers vormen zo een platform voor gebruik door iedereen. De beplantingsvakken zijn omsloten door een creatief vormgegeven opsluiting van Cortenstaal en geven door de wisselende hoogte een mooie structuur aan het geheel. Kleine bomen zijn op een slimme plek boven draagkrachtige kolommen geplaatst. Daarmee is met een relatief lichte opbouw toch een intensieve tuin gecreëerd.