Daktuin en terrein Bensdorp Bussum

Anders dan anders; dat is de essentie van deze bijzondere plek in Bussum. Wonen, werken en culturele bedrijvigheid. Karakteristiek van de fabrieksenclave. De industriële architectuur en geschiedenis. Deze essentie was leidend. De nieuwe Bensdorp locatie is een ensemble van gebouwen met verschillende hoven ertussen. De oude Bros fabriek langs de Nieuwe Spiegelstraat en de kleine industriële hal zijn behouden. De recente nieuwbouw langs het spoor, de Spiegelstraat en naast de geitenwei is gesloopt. Ook de oude fabriek langs het spoor is in de oude luister hersteld. De industriële hernieuwbouw en de nieuwbouw vormen, net als in de oorspronkelijke Bensdorp situatie eind 19e eeuw, een bebouwing parallel langs het spoor. Rond dit bijzondere object maakt LooHorst een daktuin geheel in de stijl van deze plek. Met veel industriële details.

Projectdetails

Dienst
Ontwikkeling & Realisatie
Opdrachtgever
VVE o.l.v. Dudok Wonen
Ontwerper
VlugP, directie Bureau Drong
Projecttype
Daktuin en groeninrichting bij historisch c.q. nieuwbouw project met meerjarige nazorg
Omvang
ca 7.500 m2
Uitvoering
2019/2020 met aansluitend nazorg en onderhoud

Hoe oud en nieuw prachtig zijn samengevoegd

De Landschapsarchitect bedacht een ontwerp wat de sfeer van het vroegere bedrijf van Bensdorp gaat terugbrengen. Met veel industrieplaten, klinkerverhardingen en corten stalen bakken. Nu het gereeds is een tot in detail kloppend geheel. Maar voor een engineering en de uitvoering een interessante uitdaging, vanwege een beperkte draagkracht, een minimale opbouwhoogte en het vereiste afschot. Dat is bijvoorbeeld slim opgelost door de betonplaten op maatwerk dunner te laten produceren. Dat scheelt zowel gewicht als hoogte. En daarnaast zijn de  corten stalen lijngoten ook aangepast. Ook is de vulling van de bakken zijn gereduceerd in gewicht, maar wel zodanig dat de beplanting daar geen negatief effect van krijgt. Zo zijn  alle uitdagingen in dit project omgezet in oplossingen.

Meer info?
Robuuste trappartijen

Een groot deel van het terrein bevindt zich op het dak van de half verdiepte parkeerkelder. De hoogteverschillen van de opgangen naar het dek zijn opgelost met robuuste trappartijen van prefab betonelementen. Omdat deze aan alle kanten van het denk zijn gesitueerd ontstaat er veel verbinding met de omgeving en toegankelijkheid voor passanten. Ook hier was maatwerk een belangrijk uitgangspunt.

Prive terassen

Op de gegane grond van de appartementen is er ruimte gecreëerd voor prive terrassen. Met corten stalen bakken met groenblijvende beplanting geheel in de stijl van de overige inrichting, een een aangepast  is hier de nodige privacy ontstaan, terwijl de terrassen toch onderdeel van het grote geheel blijven uitmaken. Inmiddels wordt er door de bewoners dankbaar gebruik van gemaakt.

Beplanting in ontwikkeling

In het voorjaar van 2021 is de beplanting inmiddels volop in ontwikkeling. De robuuste bakken gaan daarmee stevige groene accenten aan de daktuin geven.

Mooie verblijfsruimte

Het gehele dek vormt door de inrichting één grote verblijfsruimte. Banken, beplantingsbakken en ook een speelelement vormen de inrichting. De aangrenzende priveterassen gaan op een mooie manier over in het grote geheel.