Taxus snoeien voor kankerbestrijding

Taxus snoeien voor kankerbestrijding

Iedere tuinliefhebber weet dat een taxushaag regelmatig moet worden gesnoeid om tot een prachtige, groene en volle haag te komen. Je kunt een taxus – behalve als het vriest – het hele jaar snoeien, maar de beste tijd is juni, juli en augustus. Wat lang niet iedereen weet is dat het snoeisel van grote waarde is. Uit de jonge scheuten van de taxus baccata wordt baccatine gewonnen. Dat is een onmisbare grondstof voor het maken van chemokuren. Een kubieke meter taxus scheuten is voldoende voor één chemotherapie behandeling.
In het afgelopen jaar konden door inspanningen van hoveniersbedrijven en particuliere tuinbezitters meer dan 10.000 chemotherapieën worden gerealiseerd.

Onze hoveniers zullen hun steentje bijdragen aan deze inzameling, maar ook u kunt ons helpen! Op het terrein van LooHorst in Ermelo en Ede zullen er speciale ‘taxusbakken’ komen te staan waar u uw taxussnoeisel kwijt kan.

Wanneer?
De beste periode om te snoeien is in de maanden juni, juli en augustus. De campagne loopt dan ook van 15 juni tot 31 augustus. Tegen de tijd dat de actie van start gaat zal geprobeerd worden in de landelijke media aandacht te verwerven voor dit belangrijke project.
Waar?
De meest efficiënte manier om veel snoeisel te verzamelen is door het snoeien van taxushagen in parken, rond begraafplaatsen en dergelijke. Struiken zijn bewerkelijker.
Kwaliteit
De jonge, éénjarige scheuten zijn het meest geschikt. Daaruit wordt baccatine gewonnen, een belangrijk ingrediënt voor chemotherapieën. De twijgen mogen maximaal 30 cm lang zijn. Niet bruikbaar zijn dikke, houtige takken, takjes zonder naalden of gerooide struiken.
Zuiver
Het taxussnoeisel moet zo ‘zuiver’ mogelijk zijn. Vervuiling, bijvoorbeeld door vermenging met aarde, grint, andere takken, kan worden voorkomen door het snoeisel op te vangen op een zeil of een doek.