header-dak

Dak- & Gevelgroen

LooHorst Dak- & Gevelgroen is de specialist voor groene daken en gevels, vegetatiedaken, daktuinen en gevelgroen. Wij hebben alle expertise en ervaring in huis om van elk project een succes te maken. Vanaf het allereerste idee tot en met de aanleg en onderhoud creëren wij samen met u het beste resultaat!

ENGINEERING

Voor ieder project wordt voorafgaand aan de realisatie een zorgvuldige engineering toegepast. Daarbij komen belangrijke aspecten zoals gewicht en draagkracht, waterhuishouding, stabiliteit van de opbouw, toepassing van de juiste materialen en een duurzame plantplekinrichting aan de orde. Daarvoor hanteren we de laatste stand van de techniek en normen. We passen o.a. de systemen van Optigroen toe.

EXTENSIEF

De meest eenvoudige vorm van een daktuin is het extensieve groendak of vegetatiedak. De beplanting hiervan bestaat meestal uit verschillende soorten vetkruid (Sedum). Door de substraatlaag aan te passen is er nog veel meer variatie mogelijk. Dan kunnen er ook kruiden en siergrassen groeien. De grote voordelen van dit dak zijn dat het daktuinpakket licht en onderhoudsarm is en er geen extra water hoeft worden gegeven als de beplanting is aangeslagen.

INTENSIEF

Met een intensief groendak of daktuin zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Een dakterras, dakmoestuin, dakakker, parkeerdek, bloeiende borders of gazon? Wij kunnen het voor u bedenken en maken! Dit is allemaal mogelijk zolang het binnen de technische randvoorwaarden past. Omdat de daktuin niet in de gewone volle grond gemaakt wordt zijn er slimme technische oplossingen nodig. En precies dat is ons grote specialisme waarmee we ons onderscheiden.

Albert de Allrounder

Albert de Koning is de man die zich vanuit onze beide vestigingen als bedrijfsleider en projectleider bezighoudt met alles op het gebied van groen. Of het nu om renovatie, onderhoud, daktuinen, gevelgroen of nieuwbouwprojecten  gaat, Albert draait er zijn hand niet voor om. Een goede relatie met de klant opbouwen ziet hij niet als werk maar als iets vanzelfsprekends!

“Een mooi resultaat en een tevreden klant zijn het doel, maar als je ziet dat de jongens zelf ook trots op hun werk zijn, dan ben je goed bezig!”

VERKEERSDAK

In toenemende mate worden daktuinen (semi-)openbaar. Daarom moeten er verkeersbewegingen mogelijk gemaakt worden. De lichtste variant is een verharding voor voetgangers. Maar ook personenauto’s of zelfs vrachtverkeer is mogelijk. Het gewenste gebruik bepaald de constructie van de opbouw en het type verhardingsmateriaal. Maar het zijn juist de details van de toepassing en de afwerking die een verkeersdak duurzaam en succesvol maken.

ONDERHOUD

Elke tuin vraagt onderhoud maar een daktuin of gevelgroen vraagt specifieke kennis. LooHorst Dak- en Gevelgroen zet hier speciaal opgeleide hoveniers voor in. Het onderhoudsprogramma wordt geheel afgestemd op het type tuin. We houden rekening met het daar heersende microklimaat en de opbouw van de daktuin. pijl

 

Ook de watervoorziening is een essentieel onderdeel van dit onderhoud. Voor het onderhouden van gevelgroen is een net zo specialistische kennis nodig. Per gevelsysteem voeren wij het onderhoud uit wat voor dat systeem geschikt is. LooHorst verzorgt het onderhoud voor zowel daktuinen als gevelgroen bij voorkeur uit op basis van een meerjarig onderhoudsprogramma.

Verticaal groen

Verticaal groen zal in de toekomst steeds meer het beeld van gebouwen en onze leefomgeving gaan bepalen. LooHorst neemt daar alvast een voorschot op door de toepassing van een aantal systemen. Waar gewenst worden deze in eigen beheer ontwikkeld. Maar ook maken we gebruik van bestaande systemen.

Verticaal groen in maatwerk groenwandbakken

Een regelmatig toegepast systeem is de groenwandbakken met veel groeiruimte voor bijvoorbeeld Hedera maar ook andere klimplanten, haagplanten of zelfs bomen. Voor groenwandbakken dient er een passende constructie aan het object gemaakt te worden. Ook de gewenste klimschermen worden op maat toegepast. Daarom vindt deze vorm van verticaal groen altijd plaats in nauwe samenwerking met de architect, de constructeur en de bouwer. Een fraai voorbeeld is de groene aankleding van de parkeergarage bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede.

Oasegroen moswand

Verticaal groen voor het interieur. De moswand van Oasegroen is een goed voorbeeld van een natuurlijke decoratiewand voor binnen. Door zijn goede eigenschappen is de moswand in elk interieur toe te passen. De moswand verbetert de akoestiek, trekt geen beestjes aan en werkt brandvertragend. Deze decoratiewanden worden uitsluitend opgebouwd uit natuurlijke materialen en zijn daarom ook ecologisch verantwoord.  Standaard worden de mospanelen gemaakt met eco-plaatmateriaal. 100% biologisch afbreekbaar en 100% recyclebaar De wanden zijn gemaakt van levend mos op een ondergrond van plaatmateriaal, die tevens de ‘voedingsbodem’ voor het mos vormt. Het mos is onderhoudsvrij en verder leeft deze wand letterlijk van de lucht!

 

gemeente-amstelveen

BIA Groene Wand Blokken

De F2-Facade, inmiddels op de markt als edgreen.nl,  is een groen gevelsysteem bestaande uit stapelbare groene wandblokken. De blokken hebben holtes waarin beplanting (in substraat als voedingsbodem) aangebracht kan worden en waarin een bewateringssysteem is verwerkt. Ook kan bij verschillende holtes de bewatering geblokkeerd worden zodat er nestruimtes ontstaan. De gevel kan zo talloze kleinere planten en dieren huisvesten. De groene gevel kan worden toegepast als buitenspouwblad, tuinmuur of geluidswal. De BIA Groene Wand Blokken zijn een productontwikkeling tussen F2 Facade b.v. (productontwikkeling) het Bureau Groenadvies b.v. (advies) en BIA Beton b.v. (betonsteen). LooHorst kan als specialist in groene wanden en beplantingen de invulling van het substraat, beplanting, bewatering en nazorg bedenken en maken.

Virtoria GevelGroen (eigen ontwikkeling LooHorst)

LooHorst Dak- & Gevelgroen heeft een systeem voor groene gevels in doorontwikkeld. Hierbij wordt gebruikt op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren met verschillende type groene gevels.

De kunststof bak die de basis vormt, is reeds een aantal jaren geleden op de markt gekomen, maar nu binnen het systeem verder toegepast. De aanpak van LooHorst is daarbij gericht op:
• toepasbaar op alle geveltypen middels professionele engineering
• situationele keuzemogelijkheden voor het optimale groeimedium
• eenvoudig systeem voor bewatering en bemesting, maar wel met on-line monitoring als optie
• een prijsniveau wat het veel mee mogelijk maakt om groene gevels in grotere oppervlakten toegepast te krijgen.

 De bakken

Het gevelsysteem bestaat uit zeer duurzame kunststof bakken van 51,5 x 60 cm, vervaardigd van versterkt, door- en door gekleurd en recyclebaar HDPP kunststof. Deze bakken, in standaard kleur verkrijgbaar(of bij grote aantallen een aangepaste kleur), zijn gevuld met substraat en worden beplant met een brede mogelijkheid aan combinaties van plantensoorten.

Het belangrijkste argument om te kiezen voor deze module is de grote hoeveelheid aan doorwortelbaar substraat, waardoor het systeem veel minder afhankelijk is van een constante aanvoer van water en bemesting. Ook groeien de planten in nagenoeg natuurlijke omstandigheden.

BIM model

Constructie

Het ophangsysteem is verder uitontwikkeld i.s.m. een professionele constructeur en geschikt gemaakt voor bevestiging aan nagenoeg alle mogelijke typen wanden. Middels staalconstructie is ook een zelfstandig dragende wand mogelijk.
De bakken staan in een draagprofiel die tegelijk ook de waterafvoer vormen. Deze profielen hangen in verticale profielen die aan de muur worden bevestigd.
Aan de zijkanten van elke reeks modules die naast elkaar in het draagprofiel staan, wordt de water aan- en afvoer bevestigd en afgedekt met een afdekprofiel
Het gewicht en de belasting van de wanden kan worden gestuurd door het type substraat en de beplanting. De constructeur kan zorgen voor een complete doorrekening op projectbasis.
Water en bemesting

De voorzieningen voor water en bemesting worden per project op maat uitgewerkt, maar bestaan in principe uit de volgende onderdelen.

BREEKTANK/IRRIGATIE UNIT
Voor de watervoorziening van het irrigatiesysteem adviseren we een Irrigatie Unit. Het systeem is een onderbrekingsinstallatie gekoppeld op het waterleidingnetwerk. Door gebruik te maken van een onderbrekingsinstallatie wordt voldaan aan de eisen van het waterleverend bedrijf en voldoende capaciteit gerealiseerd voor de irrigatie van de plantenbakken.

GROEPENLEIDINGEN EN DRUPPELLEIDINGEN PLANTENBAKKEN
De toevoerleidingen worden gemonteerd vanaf de automatische verdeelset in de technische ruimte naar de groepenposities. Er worden aftakkingen naar de plantenbakken voor de aankoppeling van de druppelleidingen gerealiseerd en die worden vast gezet in de constructie.

STURING EN MONITORING MET VOCHTSENSOREN OP AFSTAND
Voor het meten en monitoren van de bodemvochtigheid bij de beplanting op afstand raden we aan om bodemvochtsensoren te plaatsen ter referentie van de verschillende irrigatiegroepen. In de technische ruimte wordt Sensor Box, met een Internet verbinding naar een server. Hierop worden bodemvochtsensoren en temperatuursensoren aangesloten.

AUTOMATISCHE VOEDINGSSTOFFENMODULE MET VOEDINGSTOFFENTANK
Op de Irrigatie Unit in de technische ruimte wordt automatisch een kleine vaste of instelbare dosering van voedingsstoffen meegegeven met het irrigeren van de beplanting. De afgifte bij de beplanting vindt plaats via de druppelleidingen doordat de voeding zich mengt in de waterstroom.

Voor kleine projecten kan ook gekozen worden voor een eenvoudiger aanpak op basis van een kleine beregeningscomputer, die door de gebouweigenaar zelf geregeld word.

Substraat en beplanting

Op basis van brede ervaringen met groene wanden en daktuinen zijn met een professionele leverancier een aantal opties voor substraat ontwikkeld.
In de basis zou dit een gewone teeltaarde kunnen zijn, maar dat is qua gewicht en waterhuishouding niet altijd de beste optie. De varianten ontwikkeld op basis van gewicht, te kiezen beplanting, het lokale (micro-klimaat), de waterhuishouding en de bemesting.

In principe zijn met dit systeem alle vaste planten, klimplanten en kleine heesters toepasbaar die passen bij het groeivolume in de modules.
oor ieder project wordt een beplantingsplan op maat gemaakt. Hiervoor wordt met ervaren kwekers een op de situatie afgestemde keuze gemaakt. De ervaring met verschillende projecten leert dat er in het beplantingsplan serieus rekening gehouden moet worden met de volgende factoren:

• Het gewenste beeld qua kleuren en seizoenen
• Lokale weerinvloeden(kust, stedelijk etc.)
• De ligging ten opzichte van de windrichtingen
• Wind vanwege de hoogte van het object en trek door (smalle) doorgangen
• Mate van verstening van de omgeving, overige inrichting van de omgeving en hittestress.
• Mogelijkheden, bereikbaarheid en uitgangspunten voor het onderhoud

Virtoria is een merknaam van LooHorst Dak- en Gevelgroen BV

Neem over Virtoria contact op met Reinald van Ommeren of Erik Hammenga via tel. 0341-494769 of mail ons op info@loohorst.com

Erik de Engineer en Calculator

Erik Hammenga houdt zich met zijn bedrijfsbureau  bezig met alle calculatie en werkvoorbereidingen op het gebied van aanlegprojecten. Daarbij is hij het vaste aanspreekpunten voor vele leveranciers en onze eigen uitvoerders. Met een Larenstein achtergrond en de nodige kennis van bestekken en werkomschrijvingen loodst Erik als hoofd van zijn bureau elk project er doorheen.

“Een goed begin is het halve werk, en dat betekent ook aandacht voor de details!”

Projecten

DCIM100MEDIADJI_0020.JPGGroen op hellend dak Zwolle

Hemmink B.V. levert producten, oplossingen en concepten van ruim 25 sterke merken die toegepast worden in de (woning)bouw en industrie. De producten en...

De-Luifel-artist-impressie-ABB-ABBBouwgroep-1440x600(Dak-)tuin en terrein De Luifel Philadelphia Amstardam

LooHorst maakt de (dak-)tuin en het terrein voor Zorgcomplex De Luifel in Amsterdam. Dit is ...

MIX-architectuur-Ede-Simon-Stevinkazerneterrein-de-Verbinding-storytelling4Daktuin Verbinding Ede voor Bouwbedrijf van Ree Bouwbedrijf

Op de voormalige Simon Stevin Kazerne bouwt van Ree een fraai appartementencomplex met architectuur van Mix Architecten. Mix noemt het een 'Markant...